Doctor-s-Best-Best-Fully-Active-B-Complex-30-Veggie-Caps
B-vitaminer påverkar hur kroppen bearbetar de näringsämnen vi äter och
hur den omvandlar dem till energi. Symptom på B-vitamin-brist är
trötthet, yrsel, anemi, svaghet, minnesförlust, depression, domningar, matsmältningsproblem, barnlöshet och lättretlighet.
Kroppen kan inte producera B-vitamin själv. B-vitaminer är vattenlösliga vilket innebär att de inte kan lagras i kroppen och behöver därför dagligen tillföras genom kosten eller via tillskott. Alla B-vitaminerna samverkar med varandra och stödjer bland annat ämnesomsättningen, det vill säga när maten omvandlas till energi. De har olika funktioner där de ingår i eller aktiverar enzymer som behövs för att frigöra energin ur maten. Vid de flesta processer samverkar flera olika B-vitaminer, därför bör ett B-vitamintillskott innehålla ett komplex av alla B-vitaminerna.
B1 – Tiamin
Tiamin behövs för ämnesomsättningen, nervsystemet, hjärta och muskler. Tiamin förbättrar också inlärnings- och uppfattningsförmågan. Verksam i metabolismen och omsättning av kolhydrater. Alkoholister är en stor riskgrupp för nervsjukdomen beriberi då intag av alkohol minskar kroppens förmåga att absorbera tiamin.
B2 – Riboflavin
Vitamin B2 behövs för tillväxten av hår, hud och naglar. Vitamin B2 är viktigt för synen och förbränner även fett, kolhydrater och protein. Vitamin B2 gör urinen självlysande gul och kan användas som hjälp till att bygga upp en stark tarmslemhinna. Riboflavin är också en jäkel på att bryta ned gifter och assistera leverns arbete.
B3 – Niacin
Niacin behövs för cellernas ämnesomsättning av fett och kolhydrater och för kroppens energiproduktion. Niacin är en kul B-vitamin som kan ge kapillärrusning och göra huden superfräsch och fin vid regelbunden användning. Du kan bli knallröd när du tar B3, det är själva flushen. Det ska pågå i 30-60 minuter. Brist på niacin kan leda till bristsjukdomen Pellagra som drabbar utvecklingsländerna. Den leder till diarré, demens, dermatit och död.
B5 – Pantotensyra
Vitamin B5 behövs för omsättningen av kolhydrater och fett. Känner du igen namnet från shampon, balsam och hudvårdsprodukter? Brukar de heta ”panto-någonting”? Yep – pantotensyra är återfuktande! Den är också bra mot fet hy, akne och finnar.
B6 – Pyridoxin
Vitamin B6 behövs för proteinomsättningen och nervernas funktion. Pyridoxin är en intermediär i tillverkningen av serotonin. Toppen att kombinera med 5HTP eller l-tryptofan om man är deppig eller har problem med ångest. Brist på B6 kan påverka både humöret och hjärnans funktioner. Det kan också leda till blodbrist, kramper och hudförändringar runt mun, näsa och ögon. En aminosyra som heter tryptofan kan med hjälp av vitamin B6 omvandlas till B-vitaminet niacin. Brist på vitamin B6 kan därför också leda till niacinbrist.
B7 – Biotin
Biotin behövs för cellernas ämnesomsättning. Höga doser B7 är psykoaktivt så är du trött blir du pigg, är du pigg kan du bli nipprig och nojjig. En grym grej med B7 är att den motverkar candida. Det finns i princip ingen brist, då biotin kan bildas i tarmen av tarmbakterierna.
B9 – Folsyra
Välj metylfolat för ökad effekt i metyleringscykeln. Folat (folsyra) är liksom B12 nödvändigt för att cellerna, nervsystemet och tillverkningen av DNA ska fungera normalt. Folat behövs för DNA-bildningen, celldelning och tillväxten av röda blodkroppar. Folat är extra viktigt för kvinnor som är eller planerar att bli gravida, eftersom det främjar blodbildningen och en normal fosterutveckling. B-vitaminbrist under graviditeten kan leda till fosterskador som ryggmärgsbråck. För att folat ska ha någon effekt på fosterutvecklingen är det viktigt att nivåerna är normala redan innan befruktningen.
B12 - Kobalamin
Välj metylkobalamin för ökad effekt i metyleringscykeln. B12 är involverad i både dopamin och serotonin, så brist ger ofta symptom på humöret. Vitamin B12 behövs för att kroppen ska kunna tillverka röda blodkroppar, för cellernas ämnesomsättning och för att musklerna ska kunna få snabb energi. Vitaminet hjälper även signalämnena i hjärnan att ”prata” med varandra och är nödvändigt för tillverkningen av DNA, den genetiska kod som i sin tur programmerar alla nybildade celler. Vitamin B12 behövs också för omsättningen av folsyra. Brist på vitamin B12 är vanligare bland äldre, eftersom upptaget av vitaminet minskar med åldern. Veganer löper också större risk för B12-brist.
Om man liksom 70 % av befolkningen har någon mutation på sin MTHFR-gen som styr metyleringscykeln och metyleringen av vitamin B9 och B12, får man problem om man försöker äta B9 och B12 i ometylerad form. Kroppen har väldigt svårt att tillgodogöra sig vitaminerna vilket leder till obalans och ackumulering av icke-spjälkade, icke-metylerade föreningar i kroppen. Bättre är då att för säkerhetsskull välja metylerad folsyra (metylfolat) istället för B9 och metylkobalamin istället för B12 som finns i Doctor-s-Best-Best-Fully-Active-B-Complex-30-Veggie-Caps.
Källor:
http://www.bristguiden.se/b-vitaminbrist/b-vitaminer/
http://www.dinavitaminer.se/vitaminer-boostar-din-energi/
http://martinajohansson.se/varfor-du-ska-kasta-ditt-vitamin-b-komplextillskott/
http://passionforhalsa.se/b-vitamin-komplex
http://bvitamin.se/olika-b-vitaminer/