Sivun näyttöjä yhteensä

tiistai 17. marraskuuta 2015

Karragenan E407


Karragenan, en kraftigt diskuterats tillsats i världen av alternativa hälsa, är en svårsmält polysackarid som utvinns ur röda alger, och är vanligast i livsmedel som förtjockningsmedel eller stabiliseringsmedel.

Karragenan är särskilt vanligt i icke-mejeri mjölk, såsom mandelmjölk och kokosmjölk, vilket innebär att vissa personer som övergår till en Paleo diet kan faktiskt öka sin exponering om de använder dessa produkter.

Karragenan är en tillsats som hjälper tjockna och stabilisera en mängd olika livsmedel och pulver. Karragenan är vanligt förekommande i "Övriga ingredienser" listan på etiketten av mejeriprodukter och icke-mejeriprodukter som mandelmjölk, dressingar, choklad, och även vissa proteinpulver. Den är vanligtvis tillsat till pulver som kommer att läggas till vätskor för att göra den resulterande blandningen tjockare. Även om användningen av karragenan kan göra en proteinpulver att ha en bättre "munkänsla" när pulvret blandas med en vätska, har Thorne Research valt att inte använda karragenan i deras produkter på grund av dess potential att störa tarmhälsa och andra komplikationer.

Det finns några olika typer av karragenan som skiljer sig i deras kemiska egenskaper, men den viktigaste skillnaden är mellan försämrad karragenan och icke nedbruten karragenan. Ur kemisk synpunkt, är skillnaden mellan dessa två typer i deras molekylvikt. Ur praktisk synvinkel är icke nedbruten karragenan godkänd för användning i livsmedelsprodukter, medan försämrad karragenan inte. Även om båda ämnena är ofta kallad "karragenan", har de väldigt olika kemiska egenskaper och egentligen borde behandlas som separata ämnen. Försämrad karragenan kallas också "poligeenan". 

En viktig skillnad är att medan poligeenan kan orsaka cancer på egen hand när det ges i tillräckligt höga koncentrationer, icke nedbruten karragenan har hittills bara visat sig accelerera uppkomsten av cancer när den administreras med en känd carcinogen. Med andra ord, har livsmedelskvalitet karragenan inte visat sig orsaka cancer i djurmodeller. Det betyder inte nödvändigtvis att karragenan är ofarlig när det gäller cancer, men i motsats till vad många tror, är det inte ett känt cancerframkallande. 

Dessutom producerar poligeenan allvarligare sår och inflammation än karragenan, och vid lägre koncentrationer. Experimentella bevis effekterna av karragenan hos människa är mycket begränsade.

En studie visade att i tarm epitelvävnad ökade karragenan exponering uttrycket av två pro-inflammatoriska transkriptionsfaktorer. Denna reaktion förefaller vara skyddande av de intestinala tight junctions (täta förbindelser), eftersom undertryckande av endera av de inflammatoriska faktorer resulterade i ökad permeabilitet hos den isolerade epitelvävnad. Tyvärr är det oklart om de använde livsmedelskvalitet karragenan snarare än poligeenan i detta experiment.

Två liknande studier som gjordes med användning av livsmedelskvalitet karragenan fann också att isolerade tarm epitelvävnad svarade för karragenan med att reglera upp inflammation. En annan studie på människors intestinal epitel fann att icke nedbruten karragenan minskade aktiviteten hos många sulfatase enzymer, med potentiella negativa konsekvenser för funktion och vitalitet av celler. 



Slutligen fann en annan studie att om man utsätter människornas intestinala epitelceller på icke nedbruten karragenan i koncentrationer lägre än vad som skulle återfinnas i en typisk diet orsakades ökad celldöd, minskad celltillväxt och cellcykelstopp.


Dessa studier ger ett visst stöd för en allmän tolkning av djurstudier till människa att karragenan kanske ökar risken för tarminflammation. Det är dock viktigt att komma ihåg att dessa studier inte bara var in vitro (aka inte i människokroppen), administrerade de inte karragenan med någon mat, de effekter som observerades kan skilja sig avsevärt från vad som faktiskt sker när människor äter karragenan i en verklighetstrogen miljö.

En annan uppmuntrande punkt i den här situationen är att medan karragenan är en extremt effektiv förtjockningsmedel och emulgeringsmedel vid koncentrationer så låga som 0,01%, har poligeenan ingen funktionell effekt mat även vid koncentrationer upp till 10%. Specifik kemisk behandling är nödvändig för karragenan att brytas ned till poligeenan, och eftersom poligeenan inte är till någon nytta i livsmedelsindustrin, verkar det osannolikt att poligeenan skulle dyka upp i avsevärda mängder i förädlade livsmedel.

Ett annat bekymmer är huruvida små procentsatser av förtärt karragenan nedbryts till poligeenan i tarmkanalen efter konsumtion, antingen på grund av den sura miljön eller på grund av tarmbakterier. Några experimentella bevis tyder på att så mycket som 10-20% av karragenan kan brytas ned till poligeenan under matsmältningen, medan andra forskare (som förvånandes finansieras av karragenan industrin) hävdar att karragenan är stabil under matsmältningen. Oavsett, de stora skillnaderna mellan poligeenan och karragenan som framgår av reaktionerna hos försöksdjur gör det ganska tydligt att även om viss nedbrytning tar plats, har karragenan fortfarande inte potential att utföra skada som poligeenan gör.


Slutsats

 

Som med magnesiumstearat och sojalecitin har karragenan ofta beskrivits betydligt mer skadlig än vad som stöds av tillgängliga bevis. Tvärtemot vad många tror, är den inte ett känt cancerframkallande, och trots att vissa undersökningar implicerade karragenan i sår och inflammation, en del visar inga negativa effekter.

Men jag tror fortfarande att det krävs försiktighet. Om jag var tvungen att rangordna tillsatser, skulle jag säga karragenan är lite mer oroväckande än de andra två tillsatserna på grund av dess koppling till tarmproblem. Kom ihåg att i fall som rör moderna ingredienser, bör bevisbördan ligga på tillverkarna att bevisa att de är säkra, snarare än att konsumenterna bevisar att de är skadliga. Eftersom bevisen är inte entydiga, rekommenderar jag att undvika karragenan, särskilt om du har en historia av matsmältningsproblem.
  
Personligen, ansluter jag mig till "försiktighetsprincipen" för något jag äter; med andra ord, i avsaknad bevis av säkerhet, väljer jag att undvika livsmedel som har tvivelaktiga biverkningar. Karragenan passar denna beskrivning, eftersom det finns fortfarande vissa tvivel om dess säkerhet och inga bevis har övertygat mig om att det inte finns en risk för skada om den konsumeras regelbundet. 

"Jag fick ta reda på år sedan att karragenan orsakade mig svår huvudvärk. En smak av de flesta hårda glass, vispad grädde, etc., skulle få mitt huvud omedelbart att strama upp i smärta. Inte undra på att jag alltid har haft en svår huvudvärk på Thanksgiving efter att ha använt kondenserad mjölk i pumpa pajer. Och nu de flesta, om inte alla, vegetariska kapslar orsakar samma reaktion. Så det var ingen överraskning när jag hittade på att dessa företag lägger karragenan till sina kapslar. Jag har inga problem med gelatinkapslar, men tyvärr är det svårare och svårare att hitta läkemedel som använder dem. Jag vet när jag ser mikrokristallin cellulosa ett tillägg etikett, kommer jag också få samma huvudvärk. Jag vet inte om mikrokristallin cellulosa innehåller karragenan eller om de lägger karragenan till det, men det finns definitivt ett samband."

"Jag hade en vana att dricka hampa mjölk som innehöll karragenan (Tempt Unsweetened Vanilla) och kände mig väldigt trött efteråt. Jag känner mig liknande trött när jag av misstag äter något gluten förorenade, eftersom jag har glutenintolerans, och många läkare håller med om att detta beror på skada på tarmen från immun reaktion. Var karragenan irriterande min kolon, och orsakade inflammation som i sin tur orsakade trötthet medan vävnaden läkt? Jag vet inte, men jag fick diagnosen lymfocytär kolit (en mild form av kolit). Nyligen har Tempt ersatt karragenan med gellangummi, och när jag dricker deras hampa mjölk nu har jag inte kännt mig trött efteråt."

"Tack för insikt. Det bör noteras att karragenan är också en av de mest acneic ingredienserna på marknaden, vilket leder till svår cystisk akne hos dem som redan är benägna attfinnar. Medan i stort sett kosmetisk i effekt, kan det vara socialt försvagande och en orsak till depression, med tanke på svårighetsgraden av symtomen. För dessa människor som undviker mejeri produkter för deras potential att orsaka hud problem, icke-mejeridrycker som innehåller karragenan är ofta ingen bättre lösning."

"Jag hade några riktiga tarm smärtor på grund av karragenan i min mandelmjölk. Den enda mjölken jag hittade utan karragenan är Whole Foods 365 Mandelmjölk. Ingen tarm smärta längre. Jag råder också eliminera något (som de flesta stevia) med kiseldioxid (E551, silica) i det av samma skäl. Sött blad Stevia är minus kiseldioxid." 

"För mig, eliminerandet av karragenan var den sista biten i pusslet för att lösa en 10 år kamp med IBS.

 

Det kanske inte är så illa med karragenan som vissa källor beskriver, men det finns tecken på att det kan vara skadligt, särskilt om den konsumeras regelbundet.

Många rapporter visar att många reagerar starkt till karragenan med symtom som matsmältningsbesvär, hudutslag, och andra hälsoproblem.

Forskningen är skakig om karragenan är cancerframkallande eller inte, men jag är ännu inte sett någon forskning som visar dess hälsofördelar. Vår familj undviker den av denna anledning, särskilt som den bara används för att förtjockna produkter och inte tjänar en näringsbehov.

 

När du börjar läsa etiketter, kommer du att bli förvånad över hur många produkter innehåller karragenan! De flesta modersmjölksersättningar gör, liksom de flesta färdigköpta mjölk alternativ. Många krämer och mejeriprodukter innehåller också karragenan.

"Varför tillåter vi även karragenan, en möjlig cancerframkallande i livsmedel och kosttillskott alls? Det är helt säkra ämnen som förbättrar textur eller tjocknar utan att orsaka inflammation och eventuellt bidra till cancer. Om du är en etikettläsare, som du borde vara, gör dig själv och din familj en tjänst och köp inte något med karragenan. Karragenan är en billig livsmedelstillsats som vissa tillverkare tar i sina produkter för att spara några cent. Jag har en lång historia av ulcerös kolit och har undvikt karragenan i mer än 20 år. Vem som helst med UC, tarmsjukdomar av något slag, irritabel tarm, eller som har haft familjemedlemmar som hade tjocktarmscancer, bör undvika karragenan som pesten! En annan observation, de mer ansvariga mat tillverkaren använder inte karragenan i deras livsmedel och kompletterande produkter!"

Thorne Research använder inte karragenan eller magnesiumstearat i deras kosttillskott!


 


Läs mer: https://www.thorne.com/education/faq 
http://chriskresser.com/harmful-or-harmless-carrageenan/ 
http://wellnessmama.com/2925/what-is-carrageenan/ 
https://www.consumerlab.com/answers/What+is+carrageenan%3F++Should+I+be+concerned+that+it+is+an+ingredient+in+my+supplement%3F/carrageenan/ 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti