Sivun näyttöjä yhteensä

sunnuntai 6. joulukuuta 2015

Skadligt eller ofarligt: sojalecitin


Sojalecitin är en av de mest utbredda tillsatser i vår livsmedelsförsörjning. Det används främst som ett emulgeringsmedel, och du kan hitta det i allt från salladsdressing till tepåsar. Paleo kost undviker den värsta stöten av sojalecitinet genom att eliminera mest förädlade livsmedel, men det nästan alltid dyker upp i choklad (allas favorit Paleo livsmedel) och ofta förekommer i kosttillskott också.

Jag rekommenderar att undvika soja som en allmän regel, men konsumerar man små mängder sojalecitin som tillsats skiljer sig mycket från, att äta en soja hamburgare toppad med soja ost eller att duggregna sojaolja sin sallad.

Vad är sojalecitin?

Termen "lecitin" kan ha olika innebörd beroende på sammanhanget, men för våra ändamål, avser det en blandning av fosfolipider och olja. Fosfolipider är en komponent i cellmembranet i alla växter och djur, men lecitin är oftast härledda från sunflower kärnor, rapsfrö (canola), mjölk, soja, och äggulor.
 


Den specifika sammansättningen av sojalecitinet varierar beroende på tillverkaren och användningsområde, men i genomsnitt, innehåller det cirka 35 % sojaolja och 16 % fosfatidylkolin. Fosfatidylkolin är en typ av fosfolipid som är rikligt förekommande i lever och äggulor, och är den primära formen av kolin som finns i livsmedel. Den återstående procentandelen är andra fosfolipider och glykolipider. 

För att göra sojalecitin, utvinns sojaolja ur råsojabönor genom kemiska lösningsmedel (vanligen hexan). Därefter går den råa sojaoljan genom en process, där vatten blandas noggrant med sojaoljan tills lecitinet blir hydratiserat och separerat från oljan. Därefter torkas lecitinet och ibland bleks det med väteperoxid.

Innan steget där lecitin avlägsnas undergår råoljan ett flerstegsförfarande för att avlägsna hexan. Det förefaller dock att FDA inte reglerar mängden av hexan rest i livsmedelsprodukter, och ett papper uppskattar att den återstående hexan koncentrationen av sojaolja är 500-1000 ppm (delar per miljon). , det är mycket möjligt att liknande koncentrationer är kvar i sojalecitin. (För jämförelses skull, är koncentrationsgränsen för hexan i läkemedel 290 ppm.)

Enligt en analys totala bekämpningsmedelsrester i råsojaolja är runt 400 ppb (delar per miljard). Eftersom koncentrationen av bekämpningsmedel i oljan efter avslemning är liknande, är det ganska troligt att en del av dessa bekämpningsmedel hamnar i lecitin också. 

Även om det är olyckligt att sojalecitin innehåller sannolikt bekämpningsmedel och lösningsmedel, skulle jag bara uppmuntra er att hålla denna information i perspektiv. Vi exponeras för hundratals kemiska gifter varje dag i vår luft, vatten, hushållsprodukter, och mat och föroreningar i sojalecitin kommer att bidra bara något till din totala giftiga last. När allt kommer omkring pratar vi delar per miljon och delar per miljard, och sojalecitin själv gör oftast upp högst 1% av förädlade livsmedel.

Naturligtvis, i en idealisk värld skulle vi kunna undvika dessa saker helt och hållet, och jag rekommenderar verkligen minska din exponering så mycket som möjligt. Det är också en bra ide att se till att din detox system fungerar effektivt. Men om du inte har en allvarlig kemisk känslighet för hexan eller bekämpningsmedel, är det inte en katastrof om du ibland konsumerar små mängder sojalecitin.

Allergier

Soja allergier utlöses av sojaproteiner, om lecitin utlöser en allergisk reaktion eller inte beror på dess proteininnehåll. En analys hittade proteinkoncentrationer som sträckte sig från 100 till 1,400 ppm i sex olika sojalecitin prov. (För referens, kräver den nya FDA glutenfri märkning lagen en gluten koncentration av mindre än 20 ppm.) En annan analys av sex olika lecitin prov fann att fyra hade tillräckligt med protein för att utlösa en IgE-medierat svar i människor med soja allergier, medan två innehöll inget detekterbart protein alls. Dock utförde en annan studie liknande tester och drog slutsatsen att även om protein förekommer i sojalecitin, är det inte en stor allergen för personer med soja allergier.


Det är klart att källan till sojalecitinet är en viktig faktor i huruvida det kommer att lägga fram ett problem för dem med soja allergier, men om du har en soja allergi, skulle jag säga better safe than sorry. Men eftersom protein är närvarande i en så låg koncentration, och sojalecitin själv gör oftast upp högst 1% av förädlade livsmedel, är det förmodligen inte ett problem för dem som är mindre känsliga för soja. 

GMO

De flesta av soja som odlas i USA är genetiskt modifierad, så om etiketten inte säger "ekologisk sojalecitin, organic soy lecithin" kommer det troligen från en genetiskt modifierad soja. Du vet att jag inte är ett fan av GMO, på grund av närvaron av potentiellt överförbara DNA och potentiellt immunogena proteiner (
due to the presence of potentially transferrable DNA and potentially immunogenic proteins). Men som jag diskuterade i avsnittet om allergier, innehåller sojalecitin väldigt lite sojaprotein, och lecitin från vissa källor innehåller ingen detekterbar protein alls. Sojalecitin innehåller också mycket lite DNA och DNA närvarande är vanligtvis i den utsträckning att det är omöjligt att avgöra om soja är genetiskt modifierad eller ej. Därför, de flesta av de risker som är förknippade med konsumtion av genetiskt modifierade organismer är inte relevanta för sojalecitin, och bör inte vara anledning till oro. 

Fytoöstrogener

Soja är den största näringskälla av fytoöstrogener, och en grupp forskare upptäckte betydande östrogena aktiviteten i sojalecitin. Intressant nog inget av sojalecitin de testade innehöll genistein, som är den dominerande fytoöstrogenen i soja. De drog slutsatsen att "ett så långt oidentifierat östrogenliknande ämne" förekommer i sojalecitin som står för dess östrogen aktivitet.
 


Vi vet hur problematiska fytoöstrogener kan vara, men återigen, dosen gör giftet. Kom ihåg att soja är inte den enda källan till fytoöstrogener vi utsätts för. (Visste du att linfrö är också en viktig källa till fytoöstrogener? I själva verket visade en studie att tillskott med grunden linfrö förändrade östrogen ämnesomsättning ännu mer än tillskott med sojamjöl.) Det är definitivt bäst att hålla fytoöstrogener till ett minimum, och individer med cancer eller fertilitetsproblem kanske vill undvika dem mer strikt. Men för de flesta allmänt friska människor, bör de små mängderna av fytoöstrogener från sojalecitin inte vara ett problem. 

Giftighet

En studie som har använts i stor utsträckning mot sojalecitin heter "Effekter av en kommersiell sojalecitin beredning för utveckling av sensorimotor beteende och hjärnans biokemi i råtta." Forskarna fann att sojalecitin i koncentrationer av 2 % och 5 % i dieter av gravida och nyfödda råttor resulterade i osäkra reflexer och simkunnighet, tillsammans med andra kognitiva brister.
 


Det är viktigt att förstå att dessa effekter beror på kolin toxicitet, inte sojalecitin per se. De förhöjda hjärna / kroppsvikt förhållanden, samt förhöjda acetylkolin och kolinacetyltransferas nivåer som resulterade från sojalecitin tillskott orsakades av fosfatidylkolin, och skulle ha fortfarande förekommit även om de hade använt en annan källa av sojafosfatidylkolin; även äggulor. 

Det skulle vara mycket svårt att konsumera så mycket kolin som dessa råttor gjorde, särskilt från sojalecitin. De flesta människor har brist på kolin! Detta är bara ett annat fall av en studie som misstolkas, och du verkligen inte behöver oroa dig för att sojalecitin skulle orsaka utvecklingsproblem. 

Terapeutiska användningar

Jag tror att jag har täckt alla de viktigaste frågorna om sojalecitin, men det är värt att nämna att sojalecitin är också rekommenderat och konsumeras som ett kosttillskott. Det finns en växande mängd forskning som stöder dess användning för att förbättra blodfetter, minska inflammation, och behandla neurologiska sjukdomar. Till exempel, en studie fann att när man kompletterade med 500 mg sojalecitin per dag i två månader, sjönk totalkolesterolnivåer med 42 % och LDL-nivåer minskade med 56 %.
 


Dock de flesta av dessa studier innefattar tillskott med en renad form av sojalecitin, som vanligen innehåller mindre sojaolja och mer fosfatidylkolin än det kommersiella sojalecitin som dyker upp i livsmedel. Dessutom är isolerade fosfatidylkolin ofta kallad "lecitin" i vetenskapliga sammanhang, några studier som kompletterar med "sojalecitin" kompletterar egentligen bara med fosfatidylkolin. 

Så än en gång, är det inte sojalecitin; det är kolin. Lyckligtvis kan du dra alla fördelar av fosfatidylkolin tillskott genom att öka din konsumtion av kolin rika livsmedel så som äggulor och lever. 

, vad borde göras?

De enda människor som behöver undvika sojalecitin är de med svåra soja allergier eller kemisk känslighet, och naturligtvis de som märker att de personligen reagerar dåligt till det. Och om du inte har en soja allergi, nästan alla av de återstående oro omkring sojalecitin (bekämpningsmedel, lösningsmedel, och GMO) kan helt elimineras genom att köpa produkter som innehåller ekologiskt sojalecitin.
 


För den stora majoriteten av befolkningen, är även konventionell sojalecitin inte värt att oroa sig om. Om det är lika lätt för dig att undvika det som det är att konsumera det, så gör det. (Till exempelEnjoy-Life-Foods är ett populärt märke av choklad som är soja-fri.) Till sist, tror jag att de flesta människor kan njuta av sin tillfälliga choklad utan att oroa sig för om det innehåller sojalecitin. 



"Jag återhämtar mig från östrogenbaserade bröstcancer och min bröstcancer kirurg berättade för mig att bli av med allt som har soja eftersom den är en fytoöstrogen och skapar östrogen. Plus att jag måste ta östrogen-blockerare för de närmaste 5-10 åren för att hålla östrogen från att komma tillbaka. När hon berättade för mig att kasta ut allt med soja, hade jag ingen aning om hur mycket soja det finns i alla våra livsmedel, hår och hud produkter, för att inte tala om sällskapsdjurs mat. Östrogen är nu kopplad till prostatacancer. Eftersom 9 av 10 män / och kvinnor som får bröstcancer, hade det aldrig i sin familj som jag, visar det starkt att en hel del av våra sjukdomar kommer från maten vi äter. Gå igenom dina skåp och du kommer att bli förvånad, faktiskt rädd. Soja är en av de mest 8 vanliga allergener, men den är mer än bara en allergi som den kan orsakas, den kan orsaka förlust av liv om inte fångas i tid.

"Inte för att skrämma dig, men jag har bara läst om vissa cancerformer och hur klåda är ett symptom på grund av att kroppen (särskilt levern) ackumulerar gifter."

"Dysbios (en balans mellan ohälsosam tarmflora) kan orsaka klåda. Jäst överväxt i matsmältningssystemet av brist på hälsosamma bakterier (probiotika) och alltför många kolhydrater i kosten är ofta orsaker.
En brist på kalcium kan också orsaka klåda.
"


"Om jag äter något som innehåller sojalecitin, stänger min kropp sig tills den passerar genom mitt system vilket tar 24-36 timmar om jag inte tar ett laxermedel. Jag blev soja intolerant eftersom jag åt för mycket av det. Jag levde på snabb mat för 10 år. Nu kan jag inte ens röra det. Jag kan inte röra något med soja eller jag riskerar fruktansvärda biverkningar."

 

 Läs mer: http://chriskresser.com/harmful-or-harmless-soy-lecithin/

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti