Sivun näyttöjä yhteensä

keskiviikko 27. tammikuuta 2016

10 hushållsobjekt som du bör sluta använda för en hälsosammare hem


För att familjer att anamma en hälsosam och avfallsfri livsstil börjar hemma. Det finns dock ett antal gemensamma hushållsobjekt som är potentiellt farliga och kan sätta din hälsa på spel. Här är tio vanliga föremål som kan hittas i ditt hem som du bör kassera omedelbart:


1. Konstgjorda sötningsmedel

För mycket socker är dåligt för dig. Därför byter människor till "hälsosamma alternativ" som kan motverka effekterna av sockerintag. Tyvärr, är konstgjorda sötningsmedel som Splenda (sukralos) och aspartam inte bättre eftersom de kan: 
  • Förvärra insulinkänslighet
  • Inducera tarmen dysbios och glukosintolerans 
  • Störa tarmfloran  
  • Främja viktökning, fetma och sjukdomar som hjärtattacker, stroke och Alzheimers sjukdom
Det rekommenderas istället naturliga sötningsmedel som Stevia och Luo Han för att smaksätta dina rätter och drycker.

Ett av alla fusksocker som stoppas i allt fler produkter är stevia. I USA har det varit stort länge och nu växer trenden även i Europa. Stevia är en söt sydamerikansk växt som man kan göra socker av. Sirap, strösocker, pulver… Och den hårdlanseras nu i fler och fler delar av världen som ”det mer naturliga och hälsosamma alternativet”. Stevia hyllas också av många inom hälso/fitness-världen eftersom det till skillnad från vanligt socker, honung, agave och liknande produkter inte påverkar blodsockret.

Stevia ÄR bättre än vanligt socker ur vissa aspekter. Framförallt för till exempel diabetiker eller de som vill gå ner i vikt men ändå käka sötsaker. Betydligt färre kalorier. Alla gillar inte den kemiska eftersmaken av stevia (metalliskt på något vis). Det finns människor som hellre sötar med honung om de ändå ska ha något sött och gott.

Luo Han Guo  (Siraitia grosvenorii) är en örtartad perenn med ursprung i södra Kina och norra Thailand. Växten är mest känd för sin frukt som ofta kallas luo han guo eller luo han kuo. Fruktens extrakt är nästan 300 gånger sötare än socker och har använts som ett naturligt sötningsmedel med lågt kaloriinnehåll.


2. Plast matbehållare och flaskor 

Plastbehållare som används för att lagra livsmedel och drycker är en vanlig syn i de flesta hushåll. Trots sin bekvämlighet, innehåller dessa föremål hormonstörande kemikalier som bisfenol-A, bisfenol-S, och ftalater, som kan läcka ut när dessa behållare utsätts för värme och slitage när de tvättas.

Några av de potentiella farorna med dessa hormonstörande kemikalier innefattar:
 

  • Reproduktiva hälsoproblem
  • Hypertoni
  • Hyperaktivitet, ökad aggressivitet och försämrad inlärning 
  • Bröst, prostata, och sköldkörtelcancer
Växla till behållare eller flaskor av glas. Detta är särskilt viktigt när behållarna används av eller för små barn.

Bisfenol A, eller BPA  är farligt för vuxna, det är ännu värre för barn och särskilt foster. Kemikalien ändrar hur vårt DNA fungerar, och är endoktrinstörande. Det första du ska göra är att undvika plast och plastflaskor som innehåller Bisfenol A. De är märkta med nummer 7 i botten. Undvik även de som är märkta med nummer 3, PVC-plast (Polyvinylklorid). PVC är hård och har därför ofta tillsatser av mjukgörande ftalater, som ofta är en stor del av materialets totalvikt. Ftalater är bevisat hormonstörande och misstänks bland annat ligga bakom svårigheter att få barn, ADHD och barnallergier.

Det andra du ska göra är att undvika konserver. Konservburkar är försedda med ett plastlager på insidan som innehåller Bisfenol A. Anledningen är att förhindra smaken från metallen att påverka maten och även att förhindra bakterier att tränga in i maten. Köp mat på glasburkar. Tänk då på att Bisfenol A även finns på insidan av metallocken till glasburkarna.

Tetraförpackningar som används som ett alternativ till konserver eller drycker innehåller inte Bisfenol A.

En annan bra tumregel kring omärkt plast är att den inte ska hettas upp. Värm till exempel inte plastförpackningar i micron. Då hamnar plastkemikalier lätt i maten. Du bör också vara extra försiktig med kombinationen av fet mat och plast, eftersom fett tenderar att lösa upp kemiska ämnen som hamnar i maten. Förvara helst fet mat som lax, ost eller oljor i glasförpackningar.

PET-plast (Polyeteneterftalat) märkt med nummer 1 används i bland annat i returflaskor och livsmedelsförpackningar för flytande livsmedel, grönsaker och i ugnståliga förpackningar. Även polyestertyg är gjort av PET. PET-plast anses generellt ha en låg miljö- och hälsorisk, men frågan diskuteras sedan man hittat hormonstörande ftalater i drycker som förvarats i PET-flaskor.

Hormonstörande bisfenoler används exempelvis i konservburkar, kassakvitton och tandlagningar. Just nu utreds en begränsning av bisfenol A (BPA). Problemet är att om endast användningen av bisfenol A begränsas så har industrin andra varianter att välja på, exempelvis bisfenol S och bisfenol F. Ämnen som misstänks vara lika farliga som bisfenol A.


3. Icke-stick köksredskap

Non-stick köksredskap är belagd med en kemikalie som heter perfluoroktansyra (PFOA) som har betecknats som en "sannolikt" cancerframkallande, och baserar sig på fluor. När kärlet upphettas, släpps fluor ut i luften och kan potentiellt skada människor, särskilt när det inandas. Keramik eller glaskärl kan visa sig vara ett klokt beslut, eftersom de inte kommer att avge giftiga kemikalier i luften vid upphettning. 

Flera säkra köksredskap alternativ finns. För det första är rostfritt stål icke-reaktiva och icke-korrosiva, vilket betyder att den inte kommer att avge rök vid upphettning eller blodigel kemikalier i maten. Gjutjärn är också ett mycket säkert val. Keramiska emaljerade gjutjärn och rostfritt stål-fodrade koppar köksredskap är också mycket säkra.

Perflourooctanoaic (PFOA) är en syntetisk kemikalie som används för att tillverka icke-stick köksredskap beläggningar, till exempel som teflon, liksom microwavable popcorn påsar och pizza brevlådor. Naturvårdsverket förklarar att PFOA själv är en non-stick beläggning, men PFOA kan vara närvarande på kokkärl i spårmängder på grund av tillverkningsföroreningar.  

American Cancer Society förklarar att icke-stick köksredskap i sig inte orsakar cancer, men PFOA kan utgöra ett hot mot människor, men risken för cancer inte är helt klarlagd.


4. Luftrenare

Luktborttagare och luftrenare gör hem att lukta doftande, men de innehåller vanligtvis två kemikalier som heter 2,5-diklorfenol (2,5-DCP) och 1,4-diklorbensen (1,4-DCB), som är kopplade till tidig pubertet och andra hälsoproblem som lungskador. Lägg hormonstörande ftalater till denna blandning också.  

För att hålla din omgivning färskt luktande, kan du använda eteriska oljor, som  kan också hjälpa ditt välbefinnande. Förstås kan du också förbättra luftkvaliteten genom att öppna fönstren emellanåt. Här kan du också kolla om du skulle hitta nånting som passar.


5. Antibakteriella tvål och rengöringsmedel 

Behovet av att eliminera bakterier är förståeligt, men för mycket kan vara en dålig sak. Dessa typer av tvålar och tvätt- och rengöringsmedel kan främja tillväxten av läkemedelsresistenta bakterier och antibakteriella rengöringsmedel kan anslutas till skadliga hälsoeffekter.

En ökänd medel i synnerhet är triclosan, som kan sätta grunden till allergier, sköldkörtel och endokrina störningar, viktökning, inflammatoriska svar, och lever- och njurtumörer. Triclosan är mycket miljöfarlig kemikalie och finns även i Amways handtvål. 

Triclosan används för att hämma tillväxten av bakterier i tvål och toalettartiklar. Studier visar att det kan finnas ett samband mellan användning av triclosan och cancer.

Jag rekommederar dessa fantastiska tvål.


6. Kommersiella rengöringsprodukter 

När du köper hem rengöringsprodukter, lönar det sig att kontrollera etiketter, eftersom pålitliga varumärken kan bära kemikalier som glykoletrar, flyktiga organiska ämnen (VOC) och formaldehyd, bara för att nämna några. 

Attitude är en bra och säker rengöringsproduktmärke. 

Att hålla hem rent och fint kan göras utan att använda skadliga kemikalier. Du kan göra dina egna rengöringsmedel med hjälp av dessa artiklar:
  • Bakpulver
  • Vit vinäger
  • Citronsaft
  • Väteperoxid
  • Flytande Kastilien tvål
  • Ekologiska eteriska oljor 
 
Kastilien tvål är en typ av tvål som traditionellt tillverkas av ren olja som grönsaker, kokos eller jojobaolja . Kastilien tvål är uppskattat eftersom det inte görs med kemikalier eller animaliskt fett som de flesta kommersiella tvålar. Kastilien tvål fungerar som ett rengöringsmedel för rengöring behov runt huset . Du kan använda Kastilien tvål som tvättmedel för att tvätta kläderna utan färgämnen eller parfymer som kan orsaka obehag för de med känslig hud . Kastilien tvål gör också en utmärkt avfettningsmedel för rengöring i kök och badrum , i garaget eller utomhus . Späd några Kastilien tvål med vatten och kombinera det i en sprayflaska för att rengöra alla dina ytor . Du kan också blanda flytande Kastilien tvål med lika delar vatten och vit ättika för att göra en miljövänlig diskmedel . 


7. Hygienartiklar

Det är inget fel med att använda personliga hygienprodukter och kosmetiska produkter för att känna sig vacker, men se upp: en del av produkterna på marknaden är spetsad med giftiga tungmetaller och kemikalier. Bly, beryllium, tallium, kadmium och arsenik återfanns i 49 olika make-up produkter, enligt en rapport från Environmental Defense. 

Det lönar sig att köpa ekologiska och naturliga produkter från seriösa märken.

Andalou Naturals har jättebra produkter inklusive schampo och duschgel. 


8. Elektroniska apparater

Smarta telefoner och andra apparater har gjort våra liv enklare nuförtiden, men en rapport från Världshälsoorganisationen (WHO) och International Agency for Research on Cancer (IARC), väcker oense. Frekvent mobiltelefon användning kan orsaka cancer, eftersom de radiofrekventa elektromagnetiska fält (EMF) de avger är cancerframkallande för människor. 

Mobiltelefoner avger strålning så länge som de är påslagna, även om de inte används. Det uppmuntras att undvika bära mobiltelefoner med för att minska exponeringen särskilt till våra kroppar, och att avstå från att använda dessa apparater under vissa tidsperioder för att njuta av livet utanför den digitala världen. 


9. Din stol 

Bara för att vara tydlig, är själva stolen faktiskt inte problemet, men det är vanan vid långvarigt sittande. Nyligen genomförda studier har visat att sittande under långa tidsperioder kan vara skadligt för din hälsa. Genom att öka risken för lungcancer och död från sjukdomar som typ 2-diabetes och hjärt-kärlsjukdom kan stolen mycket väl vara din kista om du sitter för länge. 

Stå upp och gå runt så mycket som möjligt. Satsa på en stående skrivbord i stället om ditt jobb kräver långa perioder av att sitta ner framför datorn.


10. Metylisotiazolinon

Hygienprodukter som konserveras med misstänkt hormonstörande parabener, ratas numera ofta av konsumenter. Därför ersätts ämnena med metyl-isotiazolinon (MI) som är starkt allergiframkallande. MI finns bla i produkter från Nivea, Ica och P&G, såsom schampo, flytande handtvål. duschkräm, våtservetter och diskmedel. I enstaka fall i deodoranter mm. 

Fairy diskmedel och Amways produkter innehåller metylisotiazolinon! När man diskar med diskmedel som innehåller metylisotiazolinon orsakas exponering både genom händernas hud och via andningsluft. Tvättning med varmt vatten avdunstar ämnet till luften, från vilken den passerar genom lungorna in i kroppen


Det är aldrig för sent att begränsa dåliga vanor genom att bli av med dessa objekt och göra ändringar i din livsstil. Din familj kommer att tacka dig för att göra ditt hem mer giftfritt, ekologiskt, friskare och hållbart.

 


 



Källor:
http://www.drmercola.com/health-tips/10-items-you-should-stop-using-for-a-healthier-home/ 
http://www.baomee.info/4/2013/05/anvUndningsomraden-for-flytande-Kastilien-tval.html 
http://blogg.alltommat.se/cissiwallin/tag/hur-nyttigt-ar-stevia/ 
https://sv.wikipedia.org/wiki/Luo_Han_Guo 
http://www.atmervegetariskt.se/bisfenol-a-dna-storande-amne-i-matforpackningar/ 
http://kurera.se/skaffa-plastkoll/ 
http://www.ekopappan.se/tag/bisfenol-a/ 
http://dryck.fooddrink.info/cooking-baking/cookware/1012010227.html 

1 kommentti:

  1. 11-oxo-mogroside V is extracted from the fruits of Siraitia grosvenorii Swingle. It exhibited a remarkable inhibitory effect on *OH-induced DNA damage. 11-oxo-mogroside V

    VastaaPoista