Sivun näyttöjä yhteensä

perjantai 9. lokakuuta 2015

Viktiga skäl att optimera din vitamin K2


Fast viktigheten av D-vitamin har blivit mer uppskattad, en annan vitamin som är lika viktig som vitamin D, vitamin K2 behöver större erkännande. Det är en fettlöslig vitamin mest känd för sin roll vid blodets koagulering.

Det finns emellertid två primära typer av vitamin K, och de tjänar mycket olika funktioner.

Vitamin K1 är den främsta formen av vitamin K och ansvarar för blodkoaguleringen, medan vitamin K2 är viktigt för benstyrka, artärer och blodkärl, och spelar en roll i andra biologiska processer också, inklusive vävnad förnyelse och celltillväxt.

Vitaminer K1 och K2 är inte utbytbara

Skillnaden mellan vitamin K1 och K2 fastställdes först i Rotterdam Study som publicerades i 2004. En mängd olika livsmedel mättes för vitamin K innehåll, och vitamin K1 befanns vara närvarande i stora mängder i gröna bladgrönsaker, som spenat , grönkål, broccoli, och kål.

Vitamin K2, å andra sidan, är bara närvarande i fermenterade livsmedel. Det produceras av vissa bakterier under jäsningsprocessen. Intressant, medan K1 i grönsaker absorberas dåligt, nästan allt av K2 i fermenterade livsmedel är lätt tillgänglig för din kropp.


Exempel på livsmedel som innehåller mycket vitamin K2 innefattar råa mejeriprodukter såsom vissa ostar, smör och kefir, samt natto (en fermenterad soja produkt) och fermenterad grönsaker som surkål.

Men inte varje bakteriestam gör K2, inte alla fermenterade livsmedel kommer att innehålla det. Till exempel, pastöriserad mjölk och produkter från djur som lever i trånga utrymmen fodrat med mycket spannmål är inte höga i K2 och bör undvikas. Endast gräsätande djur (ej matat spannmål) kommer att utveckla naturligt höga K2 nivåer.


De flesta kommersiella yoghurt praktiskt taget saknar vitamin K2, och medan vissa typer av ostar, såsom Gouda, Brie och Edam är höga i K2, andra är inte. Det beror egentligen på de specifika bakterier som finns under jäsningen.

Underkategorier av vitamin K2

Vitamin K2 kan delas in i ytterligare två kategorier, som kallas:

1. MK-4 (menakinon-4), en kortkedjig form av vitamin K2 som finns i smör, äggulor, och animaliska livsmedel.

Undvik detta i kompletterande form, eftersom det är endast tillgänglig i syntetisk form. MK-4 har också en mycket kort biologisk halveringstid - cirka en timme- som gör den till en dålig kandidat som kosttillskott.


2. MK-7 (menakinon-7), är K2-vitamin form med längre sidokedjor som finns i fermenterade livsmedel. Det finns en mängd av dessa långkedjiga former, men den vanligaste är MK-7.


Detta är den du kommer att vilja leta efter i kosttillskott, eftersom denna form utvinns ur riktig mat, särskilt natto, en fermenterad soja produkt. Du kan faktiskt få massor av MK-7 från att konsumera natto, som är relativt billigt och tillgänglig i de flesta asiatiska matmarknader.

MK-7, som bildas i jäsningsprocessen, har två stora fördelar. Den stannar i din kropp längre, och har en längre halveringstid, vilket innebär att du kan bara ta det en gång om dagen i mycket bekvämare dosering.

Forskning har visat att MK-7 hjälper till att förhindra inflammation genom att hämma pro-inflammatoriska markörer som produceras av vita blodkroppar som kallas monocyter.

Hälsoeffekter av vitamin K2 brist

Vitamin K2 är ett viktigt komplement till D-vitamin, utan vilket vitamin D inte kan fungera korrekt. K2 biologiska åtgärder också försämras av brist på D-vitamin, så du verkligen behöver tänka på dessa två näringsämnen tillsammans.

Detta innebär att om du tar höga doser av oral vitamin D måste du komma ihåg att också öka din vitamin K2 intaget från antingen mat eller MK-7 komplement. Underlåter du att göra detta kan orsaka skada, eftersom utan K2, kommer din kropp inte att kunna fullfölja transporten av kalcium till lämpliga områden och åderförkalkning kan ställas in.


Om du får din D-vitamin främst från solen denna fråga till stor del kringgås, eftersom kroppen kan då reglera sin D-vitaminproduktion. Du kan helt enkelt inte överdosera D-vitamin från solen.

Vitaminer D och K2 arbetar också synergistiskt med magnesium och kalcium, denna kvartett bör helst tas i kombination. Tyvärr har de flesta människor brist på både vitamin D och K, och magnesium brist är också vanligt.

Minst 50 procent av befolkningen är i riskzonen för D-vitaminbrist, och så många som 97 procent kan saknas i vitamin K2. Detta kan mycket väl bero på det faktumet att vi slutade äta fermenterade livsmedel med tillkomsten som kyl- och andra tekniker i livsmedelsförädling.

Även om du förmodligen får tillräckliga mängder av vitamin K från din kost för att upprätthålla tillräcklig blod koagulering, får du antagligen inte tillräckligt för att skydda dig från en rad andra hälsoproblem som är mer specifika i samband med vitamin K2, såsom:

Arteriell förkalkning och hjärt-kärlsjukdom
Osteoporos
Leukemi och cancer i lunga, prostata, och lever
Neurologiska brister, bland annat demens
Infektionssjukdomar som lunginflammation

Varning: Statiner kan tömma vitamin K2

Förutom en vitamin K2-dålig kost, kan vissa läkemedel påverka din vitamin K2 status. Forskning som publicerades i Journal of American College of Cardiology föreslår att statiner kan öka förkalkning i artärerna, och en annan forskning visar att statiner bryter vitamin K2.

Du kan vara medveten om att statin användarna måste ta Q10 (eller ubiquinol) eftersom läkemedlet utarmar detta näringsämne, men de kan också behöva vitamin K2 för att undvika de kardiovaskulära riskerna med statiner.



Varför vitamin K är avgörande för hjärt- och kärlhälsa

På 1980-talet upptäcktes det att K-vitamin är nödvändig för att aktivera protein osteokalcin, som finns i ben. Ett decennium eller senare, en annan vitamin K-beroende protein upptäcktes: matrisen Gla protein (MGP),  som finns i ditt kärlsystem.

Utan vitamin K, dessa och andra vitamin K-beroende proteiner förblir inaktiva, och kan inte utföra sina biologiska funktioner. En annan viktig slutsats var att MGP hämmar starkt förkalkning. När MGP förblir inaktiverad, får du problem med allvarliga arteriella förkalkningar, och det är därför vitamin K är avgörande för kardiovaskulär hälsa. Bevis tyder på att vitamin K kan även vända åderförkalkning inducerades av K-vitaminbrist.


Vitamin K2 förebygger också åderförkalkning genom att anvisa kalcium bort från områden där det inte borde vara (i slemhinnan i dina blodkärl) till områden det verkligen behövs (t.ex. i ditt ben). I Rotterdam Study, som uppgick för 10 år, de som konsumerade de största mängderna av K2 hade den lägsta risken för hjärt-kärlsjukdom, hjärt-förkalkning, och den lägsta risken att dö i hjärt-kärlsjukdom.

Människor som konsumerade 45 mcg K2 dagligen levde sju år längre än människor som fick 12 mikrogram per dag. Detta var en genomgripande upptäckt, eftersom en sådan korrelation inte existerade för K1 intag. I en efterföljande forskning som kallas Prospect studien var det 16000 personer som följdes under 10 år. Här fann de att varje ytterligare 10 mcg K2 i kosten resulterade i nio procent färre hjärthändelser.


Mera nyligen, en studie publicerades i tidskriften Thrombosis and Haemostasis fann att MK-7 tillskott förbättrade artärstelhet i övrigt friska postmenopausala kvinnor. Denna studie har hyllats som betydande eftersom medan tidigare studier har endast kunnat visa en förening, är detta den första att bekräfta att långvarig användning av vitamin K2 i form av MK-7 resulterar i förbättrad kardiovaskulär hälsa.


Vitamin K2 är avgörande för att förebygga benskörhet

Som nämnts, vitamin K2 spelar också en avgörande roll i benhälsa, och kan vara avgörande för att förebygga benskörhet. Osteokalcin är ett protein som produceras av dina osteoblaster (celler som ansvarar för benbildning), och används i benet som en integrerad del av ben-formningsprocessen. Dock måste osteokalcin "karboxyleras" innan det kan vara effektivt. Vitamin K-fungerar som en kofaktor för enzymet som katalyserar karboxylering av osteokalcin.

Ett antal japanska studier har visat att vitamin K2 reverserar långvarigt benförlust och i vissa fall även ökar benmassan hos personer med benskörhet. Den sammanslagna bevis på sju japanska studier visar också att vitamin K2 tillskott ger en minskning av kotfrakturer med 60 procent och en minskning av höft och andra icke-vertebrala frakturer med 80 procent.

En ny kinesisk meta analysis av 19 randomiserade kontrollerade studier fann att vitamin K2 tillskott förbättrades avsevärt vertebral bentätheten hos postmenopausala kvinnor, och minskade risken för benbrott.

Ytterligare en tre år lång placebokontrollerad studie gjort i Nederländerna fann att postmenopausala kvinnor som tog 180 mikrogram av MK-7 per dag ökade sin benstyrka och såg en minskning i graden av åldersrelaterad benmineral nedgång och minskad förlust av bentäthet, jämfört med dem som tog placebo.


Vitamin K2 är också viktigt för hälsosam graviditet, förebyggande av cancer, och mer

Vitamin K2 spelar också en viktig roll under hela graviditeten och under amningen för en sund tillväxt av barnet. Inte bara påverkar den utvecklingen av både primära och vuxna tänder; den bidrar också till att utveckla ordentlig ansikts form och starka ben. (Under barndomen, hjälper vitamin K2 förebygga karies.) Det kan vara särskilt viktigt under tredje trimestern, eftersom de flesta kvinnors nivåer tenderar att sjunka på den tiden, vilket indikerar att det finns en extra belastning på systemet mot slutet av graviditeten.Eftersom det finns inga rapporterade fall av överdosering av vitamin K2, och den verkar inte ha några toxicitets frågor, kan det vara klokt att dubbla eller tom tredubbla ditt intag under graviditeten. Cancer förebyggande är en annan hälsofördel av vitamin K2. 2010 Europeiska Prospective Investigation in Cancer and Nutrition (EPIC) studie fann att högt intag av vitamin K2 - inte K1 - leder till minskad risk för cancer, samt en 30 procent lägre risk att dö i cancer.

Det tyder också på att vitamin K2 kan minska din risk för non-Hodgkin lymfom. Mayo Clinic Forskarna upptäckte att personer med den högsta intaget av vitamin K2 hade en 45 procent lägre risk för denna typ av cancer, jämfört med dem med lägst vitamin K2 intag. De tillskriver detta till vitamin K2:s förmåga att hämma inflammatoriska cytokiner, som är relaterade till den här typen av lymfom, och dess roll i dina cellers livscykel. Forskarna leter efter också andra positiva hälsoeffekter.

Till exempel:

Vitamin K2 har visat sig förbättra insulinkänsligheten; människor som får mest vitamin K2 från sina livsmedel har cirka 20 procent mindre risk att utveckla typ 2-diabetes
• En 2012 studie fann att vitamin K2 har potential att förbättra sjukdomsaktivitet hos patienter med reumatoid artrit (RA)
En annan studie fann att vitamin K2 fungerar som en mitokondriell elektronbärare, vilket hjälper till att upprätthålla normal ATP-produktion i mitokondriell dysfunktion, såsom den som återfinns i Parkinsons sjukdom
Enligt Dr Holicks skrivningar vitamin K2 har anti-inflammatoriska, antioxidativ och antikarcinogena egenskaper, och dessutom till cancer och diabetes, MK-7 i synnerhet kan också erbjuda fördelar för åldersrelaterad makuladegeneration. Dessutom, på grund av dess strukturella likhet med Coenzym Q10, MK-7 kan stödja ATP-produktion i andningskedjan.



Får du tillräckligt med vitamin K?

Klart, du vill ha både vitamin K1 och K2. Det är nästan garanterat att  du inte får tillräckligt med K2 från din kost om du inte äter rätta jästa livsmedel. Kostkällor av vitamin K1 inkluderar:


  Grönkål
Spenat
Collard gröna
Broccoli
• Brysselkål


När det gäller ett kliniskt användbart dos av vitamin K2, vissa studier - inklusive Rotterdam studien - har visat så lite som 45 mikrogram (mcg) per dag är tillräckligt. Som en allmän riktlinje, rekommenderas det att komma runt 150 mikrogram vitamin K2 per dag. Andra rekommenderar något högre belopp; uppemot 180 till 200 mikrogram. Du kan få hälsosamma mängder (ca 200 mikrogram) i K2 genom att äta 15 gram av natto varje dag, eller jästa grönsaker.Om du väljer en vitamin K2 tillägg, se till att det är MK-7. Kom ihåg också att ta det med fett eftersom det är fettlösligt och kommer inte att tas upp på annat sätt. Lyckligtvis behöver du inte oroa dig för att överdosera på K2, eftersom den verkar vara helt giftfri. Folk har fått tusen gånger "överdos" under loppet av tre år, och visar inga biverkningar (dvs ingen ökad koagulering tendenser).Som sagt, människor som tar vitamin K-antagonister, det vill säga läkemedel som minskar blodets förmåga att levra genom att minska effekten av vitamin K, rekommenderas att undvika MK-7 tillskott. Som sista tips, kom ihåg att vitamin K2 inte nödvändigtvis kan göra dig "må bättre" per se. Dess interna arbete är sådant att du inte kommer att känna skillnaden fysiskt. Efterlevnaden kan därför vara ett problem, eftersom människor är mer benägna att ta något som har en märkbar effekt. Detta sker inte med vitamin K2, men det betyder absolut inte att den inte gör någonting.


HÄR NEDAN KAN DU HITTA BRA MK-7 KOSTTILLSKOTT PRODUKTER

Life-Extension-Low-Dose-Vitamin-K2-45-mcg-90-Softgels

Nature-s-Plus-Source-of-Life-Garden-Vitamin-K2-60-Veggie-Caps

Dr-Mercola-Premium-Supplements-Vitamin-K2-30-Capsules




Läs mera:
http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2015/10/05/benefits-vitamin-k2.aspx

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti